Ons nieuwe logo

Moka Express

De moka express, eigenlijk een productnaam van het merk Bialetti, is in Nederland ook wel bekend onder de naam percolator. Dit is soms verwarrend, want percoleren betekent het laten doorsijpelen; een grondstof uittrekken door er steeds vloeistof op te gieten. Dit chemisch proces noemen wij echter extraheren. Daarom kunnen we de term niet incorrect noemen. Echter, een percolator die veel gebruikt is in het verre verleden, is niet gelijk aan de moka express die we vandaag de dag kennen. De moka express heeft namelijk twee vloeistofkamers (boven en onder), de percolator van vroeger had dit niet, daardoor kon de "gezette" koffie nogmaals de gemalen koffie passeren en kwam de koffie altijd in loeiheet water terecht.

De moka express is in bijna ieder Italiaans huishouden terug te vinden, echter is het bereiden van echt lekkere koffie uit dit apparaatje wel een finesse. Het geheim zit hem in het gebruiken van goede verse koffie, het water voorverwarmen en op tijd stoppen met hitte toevoegen (het fornuis op tijd uitzetten). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bereid je met de moka express geen espresso.

 Wil je direct een Moka Express bestellen, dat kan hier.

Je hebt het volgende nodig

  • Een moka express
  • Goede koffiemolen
  • een handdoek 
  • Pannenlappen
  • waterkraan/gootsteen in handbereik (optie)
  • Verse goede koffie
  • fornuis, brander of andere hittebron (een alumium moka doet het niet op inductie)
  • ketel / waterkoker

En beginnen maar:

 
Stap 1
Water voorverwarmen

Zet je waterkoker of ketel aan tot hij kookt, dan iets terug laten koelen. Het is belangrijk voor een goede moka dat je heet begint, anders wordt het apparaat lange tijd loeiheet en ga je koffie koken -> met verbrande, bittere, wrange koffie als gevolg.

 

Stap 2
Overschenken

Schroef de moka express open en haal het filterbakje er uit. Schenk het hete water dat net van de kook af is in de onderste kamer.

 

Stap 3
Maal de koffie

Koffie voor de moka maal je niet te fijn. Veel mensen malen dit als espresso, maar hij smaakt beter als je hem iets grover maalt, meer richting filterkoffie. Maal genoeg koffie voor het hele filterbakje (tot de rand)

 

Stap 4
Koffie er in

Doe de gemalen koffie in het filterbakje (tot iets boven de rand vullen) en laat hem zachtjes in de onderste kamer op zijn plaats vallen. Verspreid de koffie gelijkmatig door met je vinger als een afschuimer over een biertje  de koffie te verplaatsen, overtollige koffie veer je er af. Zorg dat het schroefdraad en het opstaande randje wat tegen het rubber komt straks vrij is van koffie.

 

Stap 5
Schroef maar

Schroef de bovenkant voorzichtig op de onderkant. Kom niet in de verleiding om met de blote hand de onderste kamer vast te pakken! Gebruik hiervoor een doek of pannenlap. Wel goed dicht draaien, maar niet te strak.

 

Stap 6
Potje op de warmtebron

Plaats de moka express op de warmtebron of het fornuis. Houd hem bij het handvat vast en zorg dat het handvat niet boven een vlam is uitgelijnd. Je kun nu het beste het deskeltje open zetten. Blijf bij het potje.

 

Stap 7
Timing is everything

Timing is nu heel belangrijk. Goed naar het uitloopje van de koffie blijven kijken. Als de koffie op gang komt en de uitstroom omhoogkomt, meestal met een pufje, begint de koffie te stromen. De kleur moet diepbruin zijn met een rode gloed, dan het je goede extractie. Gedurende de uitstroom van koffie hoort de straal steeds lichter te worden. Zodra de kleur blond als honing begint te worden kan de kan het beste van de hittebrond gehaald worden. Gebruik een ovenhandschoen, doek of pannenlap om het handvat beet te pakken als je geen vuurvaste vingers hebt. Sluit het deksel!

 

Stap 8 (slimme optie)
Koelen

Koel de moka express af om het extractieproces op tijd te stoppen. Dit kan door koud water tegen de onderste kamer te schenken. Aluminium geleidt heel goed om dit snel te laten verlopen. Door de extractie op tijd te stoppen krijg je een rijkere mooiere (zoetere) koffie die niet te bitter is.

 

Stap 9
Schenken

Schenken maar! Meteen in de hete koppen schenken. De koffie behoort geconcentreerd en rijk van smaak te zijn. Bewaar de koffie niet lang in de pot, dit zal de smaak niet ten goede komen. Hoewel geen traditie: Je kunt hem ook met heet water opschenken om hem minder sterk te maken. Gebruik niet te heet water.

doppio social media icons facebookdoppio social media icons linkedindoppio social media icons twitter

Contact

Doppio Espresso Hoofdkantoor
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Franchise
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Zakelijk en Webshop
Tel: 0513 - 820 138

(van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30-17.00 uur)

Doppio Winnaar AD koffietest 2008

Doppio Wint Jonge Ondernemersprijs 2010

doppio award 4

doppio award 6

doppio award 7

doppio award 8