Ons nieuwe logo

Filterkoffie - Pourover

Het zelf bereiden van uitstekende Pourover filterkoffie - Brew Guide

De filterkoffie heeft de laatste jaren een grote come-back gemaakt. Dit mede dankzij het enthousiasme van de coffee-geeks en baristi. Het mooie is dat bijna iedereen de Melitta filters nog wel kent, alleen wist men (nog) niet heel goed hoe je daar een uitstekende kop koffie mee kunt zetten. Door de verbeterde beschikbaarheid van prachtige, prijswinnende Single Origin Koffie rockt filter nu meer dan ooit.

Filter koffie bereiden is eigenlijk relatief simpel en enorm doeltreffend.Je hebt het volgende nodig:

  • Een filterhouder
  • Bijpassende filters
  • Een goede koffiemolen
  • uitstekende, verse koffie
  • Ketel / waterkoker
  • Stopwatch op je smartphone of keukentimer
  • Vlakke digitale weegschaal
  • Voor deze single-pour-over -> een grote koffiemok
  • eventueel een tweede mok als je geen prullenbak in de buurt hebt

 

Stap 1
Water koken

Zet je waterkoker of ketel aan, met voldoende water. Reken ongeveer 600 ml.

 

Stap 2
Koffie malen

Maal de koffie op een goede molen, dus een koffiemolen met maalschijven/maalstenen, en dan bedoelen we niet één met mesjes. Molens met mesjes kunnen niet gelijkmatig malen, en daardoor is het heel moeilijk (lees onmogelijk) om de juiste, gelijkmatige en voorspelbare extractie te krijgen. Maal het op "filtermaling" dit is ongeveer zo fijn als zandkorrels. je hebt ongeveer 20 gram nodig voor een mok met 260 ml koffie

 

Stap 3
Filter spoelen

Plaats de filterhouder op je mok en doe het filter er in. Spoel het filter goed door met heet water uit de ketel. Hiermee verwijder je eventueel papiersmaak en verwarm je de houder en mok voor (met name als deze van porcelijn is). Let op dat je het filter goed leeg laat stromen.

 

Stap 4
Koffie in het filter

Zet je mok (vergeet hem niet eerst te legen; er zit nog heet water in) met de filterhouder op je weegschaal, zet de weegschaal aan of tare. Voeg de koffie toe tot de teller op 20 gram staat. Tare hem weer op nul.

 

Stap 5
Welles!

Zorg dat je vanaf het schenken de juiste temperatuur heb van het water, dit is rond de 90 graden ofwel ongeveer 1 minuut nadat het water heeft gekookt en geen hitte meer krijgt. Start de klok! Schenk de koffie gelijkmatig nat met ongeveer 50 gram water. Probeer te schenken met een circeldraaiende beweging van de tuit zodat je alle koffie nat krijgt. Laat de koffie bloemen ofwel: wellen voor 1 minuut (als de koffie ouder dan een week na branding is, verkort je dit naar 45 seconden), zodat de gassen goed kunnen ontsnappen.

 

Stap 6
Opschenken

Schenk nu het water op. Dit doe je in een spiraalvormige beweging zodat alle koffie een plons krijgt. Wissel evenuteel af met tegen de klok in en met de klok mee. Schenk niet te snel, een recht vallende straal is prima. Blijf schenken tot de weegschaal 300 gram aangeeft. Je wilt geen klontjes zien (dat zijn donkere vlekken in je blonde schuim).

 

Stap 7
Bijna klaar

Laat de koffie doorlopen tot je mok vol is, en het filter echt doorgelopen is (dus geen straal meer geeft, maar drupjes). Dit proces mag ongeveer 2-2,5 minuut duren. tip -> Als dit veel langer duurt, heb je te fijn gemalen. Verwijder de filterhouder en gooi het filter weg (of gebruik nu te kweede mok en verplaats het filter met drager en al op de tweede mok).

 

En. Geniet er van!

doppio social media icons facebookdoppio social media icons linkedindoppio social media icons twitter

Contact

Doppio Espresso Hoofdkantoor
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Franchise
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Zakelijk en Webshop
Tel: 0513 - 820 138

(van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30-17.00 uur)

Doppio Winnaar AD koffietest 2008

Doppio Wint Jonge Ondernemersprijs 2010

doppio award 4

doppio award 6

doppio award 7

doppio award 8