Ons nieuwe logo

Aeropress

Hoe een fantastische Aeropress koffie te bereiden

Aeropress ziet er dan wel super-nerdy uit; Hij maakt dan ook super nerdy goede koffie op gemakkelijke wijze. De techniek achter de aeropress evenzo simpel als geniaal. Door een gesloten kamer te creëren met een rubberen sluiting, ontstaat er door druk uit te oefenen een kussen van luchtdruk boven op de koffie die de extractie gecontroleerd en gelijkmatig laat plaatsvinden. Hij is compact, degelijk en gemakkelijk mee te nemen. Daarom is hij thuis én op reis heel geschikt.

We kunnen we niet vaak genoeg zeggen; maar de sleutel tot goede koffie is het niet alleen leren, maar ook gebruiken van goed, en vooral schoon gereedschap, goede verse koffiebonen, schoon water met de juiste temperatuur en een juiste hoeveelheid respect van de vakman (jij dus).

Voor deze koffie heb je nodig:

  • een Aeropress
  • aeropress filtertjes
  • koffiemolen
  • de juiste koffie (vers!)
  • keukentimer met seconden / stopwatch / smartphone met timer
  • mok (neem een dikke, of dubbelwandige)
  • eventueel weegschaaltje

 Wil je hem direct bestellen? Dat kan hier.

Stap 1
Kook water

Zorg dat je ketel water aanstaat en het water op de juiste temperatuur heeft. Als je geen thermometer hebt: zet hem uit op het kookpunt. Het maakt niet heel veel uit als het water heet is tijdens het spoelen, maar zorg er voor dat tijdens de extractie de temperatuur is gedaald met zo'n 10 graden. (duurt ongeveer een kleine minuut na net bereiken kookpunt en uitschakelen waterkoker)

 

Stap 2
Check je molen en maal koffie

Zorg dat hij schoon is en op een grovere korrel dan espresso, doch iets fijner dan filter staat. Zorg dat je een koffiemolen met platte of conische maalschijven gebruikt en vermijd molens met mesjes. De molens met mesjes zijn onbruikbaar omdat de mesjes zorgen voor een zeer ongelijke maling die dan weer een onvoorspelbare, oneven extractie veroorzaakt.

 

Stap 3
Warm je beker op en spoel je filter.

Als je geluk hebt, past de filterdrager (dat ding met gaatjes waar je het filtertje in kunt leggen) op je mok zonder er in te vallen. Anders nog geen ramp, dan moet je hem met een vers filterpapiertje even vastschroeven op de earopress en dan op je mok zetten. Schenk heet water op tot 2/3 van de mok

 

Stap 4
Zet de aeropress in elkaar.

Er zijn twee manieren om Aeropress te zetten, wij leggen de upside-down techniek uit, die iets praktischer is. -- Mocht je de aeropress nog met filter op je mok hebben staan moet je hem er af pakken en het filter er even afschroeven. Dus plunjer in de cilinder doen (1 tot 2 centimeter is zat) en dan op zn kop op je aanrecht zetten. De precieze mensen zetten hem op een weegschaal.

 

Stap 5
Doseer koffie

Pak het schepje en doseer de koffie (het schepje wat bijgeleverd is doseert 1 portie per schep). Reken ongeveer 17 gram per kop. Tare eventueel de weegschaal.

 

Stap 6
Start de klok!

Schenk net genoeg water om alle koffie nat te krijgen en laat de koffie rustig wellen (bloemen). Reken max 50 ml (dat is waar de 3 omcirceld is) en laat het 1 minuut wellen.

 

Stap 7
Stir it up

Roer met de bijgeleverde spatel om zeker te zijn dat alle koffie nat is.

 

Stap 8
Schenk nu op

Na het roeren kun je het beste meteen opschenken. Schenk ongeveer nog eens 50 gram water er op, zodat je in totaal 100 ml (of 100 gram op de weegschaal) water hebt toegevoegd. Dit vertaalt zich in schenken t/m de omcircelde 2.

 

Stap 9
Plaats filtertje

Plaats het filtertje door de filterdrager op de Aeropress te schroeven, zorg dat dit redelijk strak is; je wilt geen lekkage.

 

Stap 10 (optie)
Zorg voor volledige extactie

Om alle koffiedeeltjes te helpen kun je de Aeropress voorzichtig "schudden". Doe dit als de klepel van een klok tot ongeveer 45 graden zodat hij niet begint uit te lopen; max 10 seconden.

 

Stap 11
Aero-pressing time

Draai de aeropress in één (elegante) beweging met beleid rechtop op de mok. Druk op de plunjer met stabiele druk. Reken op ongeveer 20-25 seconden tot hij klaar is. Dit kun je goed horen, zodrag hij lucht begint te geven (sissend geluid) dat meteen stoppen.

 

Stap 12
Americano feelings

Je kunt de aeropress nu al drinken, al zal hij (te) sterk zijn. Daarom kun je hem het beste aanlengen met heet water (liefst niet te heet want dan verandert de smaak, 80 graden is prima). Begin eens met 60/40, mijn voorkeur is 40/60, dus nog iets minder geconcentreerd en begin naar filterkoffie te gaan qua sterkte. Voor filterkoffiesterkte schenk je ongeveer 1/2 (dus nog 160 ml water erbij)

 

Enjoy!

doppio social media icons facebookdoppio social media icons linkedindoppio social media icons twitter

Contact

Doppio Espresso Hoofdkantoor
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Franchise
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Zakelijk en Webshop
Tel: 0513 - 820 138

(van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30-17.00 uur)

Doppio Winnaar AD koffietest 2008

Doppio Wint Jonge Ondernemersprijs 2010

doppio award 4

doppio award 6

doppio award 7

doppio award 8