Ons nieuwe logo

Clever dripper

Hoewel de Clever er uitziet alsof je hem achter uit je grootmoeders kast hebt gevist, is het een moderne, goed doordachte manier van koffie zetten. Wat veel mensen niet weten is dat deze koffie eigenlijk een immersion koffie is, en geen klassieke drip. Immersion onderscheidt zich van drip koffie in de manier dat de koffie en al het water tijdens de duur van de extractie in contact zijn met elkaar met als gevolg dat de gehele vloeistof dezelfde concentratie koffie heeft. Dit komt door het stopje onderin waardoor de koffie pas wegloopt als je hem op de mok of kan zet. Hoewel het voor velen niet opvalt, verandert de smaak wel degelijk. Ander bekende voorbeelden van immersion zijn French Press ofwel cafetiere en de Aeropress. Wil je direct een dripper bestellen, dat kan hier.

clever1Voor de technisch onderlegde mensen:

Bij immersion techniek haal je over het algemeen een lager rendement. Dit komt omdat de vloeistof die in de koffiedik achter blijft een relatief hoge concentratie heeft (TDS) ten opzichte van klassieke drip koffie. Dit komt omdat bij klassieke drip de koffie steeds minder oplost naargelang het water de koffie passeert tijdens het opschenken. Alleen het laatste water blijft achter met als gevolg dat dát water een relatief lage concentratie koffie heeft. Als je dit goed corrigeert kun je nog steeds dezelfde extractie en concentratie halen, maar zul je meer koffie moeten portioneren dan bij drip.

 

 

Je hebt nodig:

- een Clever
- een waterkoker of ketel
- een kannetje of grote mok (de klassieke technivorm koffiekan is eigenlijk te groot om stabiel te zijn, maar kan nog net)
- een weegschaal
- een koffiemolen (met maalschijven, geen mesjes)
- goede verse koffie
- een timer/stopwatch
- een papieren filter (nummertje 4)
- een houtel of kunstof lepel om te helpen met roeren.

 

 

Stap 1
Water koken

Vul de waterketel met vers water en zet deze aan de kook

 

Stap 2
Filter spoelen

Plaats een filter in de clever en spoel deze met vers water door. Laat het water gewoon door de onderkant leeglopen, en niet door hem te kantelen.

 

Stap 3
Koffie doseren

Weeg 23 gram koffie af en maal deze (vrij grof).

 

Stap 4
Juiste temperatuur

Als je water kookt, laat je hem even van de kook af komen.

 

Stap 5
Koffie in het filter

Plaats de clever op de coaster op je platte weegschaal. Doseer dan pas de gemalen koffie in het natte filter. Tare de weegschaal naar nul.

 

Stap 6
Opschenken

Schenk gelijk een goede plons op. Zorg dat alle koffie in contact komt met het water. Blijf schenken tot de weegschaal 360 gram aangeeft. Start de timer en plaats het deksel.

 

Stap 7
Wachten en roeren

Na ongeveer anderhalve minuut kun je het deskel even verwijderen en de koffie roeren. Plaats het deksel opnieuw.

 

Stap 8
Wachten...

Als de timer 4 minuten aangeeft laat je de koffie uit het filter lopen door hem simpelweg op een grote mok of kan te zetten.

 

Stap 9
Enjoy

Verwijder de clever en.... Genieten maar!

 

tips:

- Als de koffie slecht wegloopt en bitter smaakt, heb je waarschijnlijk de fijn gemalen. Als de koffie te zuur smaakt heb je te grof gemalen. - De grammage van koffie gaat uit voor een kop wat wij lekker vinden qua sterkte. Je kunt hem iets milder zetten door een gram minder te doseren.

doppio social media icons facebookdoppio social media icons linkedindoppio social media icons twitter

Contact

Doppio Espresso Hoofdkantoor
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Franchise
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Zakelijk en Webshop
Tel: 0513 - 820 138

(van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30-17.00 uur)

Doppio Winnaar AD koffietest 2008

Doppio Wint Jonge Ondernemersprijs 2010

doppio award 4

doppio award 6

doppio award 7

doppio award 8