Ons nieuwe logo

Cafetière - French Press

cafetiere benodigdheden

Koffie maken met een cafetière

De cafetière, ook wel bekend als de French Press ofwel drukpot. Je komt hem overal tegen. Koffie maken met deze pot is simpel, toch? Nou, ja, maar een beetje kennis en uitleg over de pot kan er voor zorgen dat de koffie die eruit komt nog beter smaakt. Wil je er direct één bestellen, dat kan hier.


Hoe kwam die drukpot ter wereld? Wat dacht je van deze vraag: Welke kwam eerst, de vacuümpot of de drukpot? Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar de cafetière kwam later. Het is een veel simpeler ontwerp, maar er waren wel problemen. Rond 1840 waren de systemen met de zuiger en het filtertje er wel. Maar de techniek om de zuiger sluitend te krijgen tegen de kan bestond nog niet. De eerste franse modellen hadden daarom maar beperkt succes. In het begin van de 20ste eeuw werd de cafetière onder de naam cafeolette bekender en wijder verspreid. Rond 1930 kwam Melior met een model van staal met een rvs filter. Bodum kwam daarna met het huidige design, bestaande uit een glazen kan met een stalen frame.

Het belangrijkste voor een goede koffie uit de cafetière is, schoon gereedschap, schoon water met de juiste temperatuur en goede (verse) koffie met de juiste maling. Houd vooral de kwaliteit en versheid in je achterhoofd als je koffie koopt! Er is niets in de cafetière dat van slechte maling een goede of vergelijkbare kwaliteit koffie kan maken ofwel bereiden.
Met een cafetière is de korrelgrootte van de gemalen koffie net zo belangrijk als bij espresso. Het grote verschil is, dat je uniforme grove korrels wilt, in plaats van fijne maling. Vermijd het gebruik van messenmalers. Goedkope (messen)malers kunnen geen van beide; ze geven je een mix van grote en kleine korrels. Gebruik in plaats daarvan een molen met maalschijven.

Het type filter is uiteraard ook bepalend voor de maling. Nylon filters kunnen fijner, maar vereisen nog steeds grover dan snelfiltermaling. Metalen filters vereisen een grove maling, ongeveer zo grof als de peper uit de pepermolen in zijn grofste stand. De grove maling zorgt niet alleen voor een betere koffie, maar ook dat je gemakkelijker de zuiger naar beneden drukt. Andere kwaliteitsverhogende factoren zijn de zuiverheid van het gebruikte water, de versheid van de bonen en natuurlijk hoe schoon de cafetière is.

Voor de cafetiere heb je het volgende nodig

  • De cafetiere
  • keukentimer met seconden / smartphone met stopwatch of iets wat in de buurt komt
  • kopjes
  • weegschaal (digitaal!)
  • koffiemolen
  • de juiste koffie (vers!)

 

Stap 1 - Klaar voor de start

waterkan
Zet de ketel met water aan. Zorg dat je genoeg water kookt.

Stap 2 - Voorverwarmen (optie)

Stap 3 - Grindin'

Stap 4 - Opschenken

Stap 5 - Stir it baby

Stap 6 - Plaats deksel

Stap 7 - Even pauze

Stap 8 - Plunjer omlaag duwen

Stap 9 - Meteen uitschenken

Have fun!

doppio social media icons facebookdoppio social media icons linkedindoppio social media icons twitter

Contact

Doppio Espresso Hoofdkantoor
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Franchise
Tel: 0513 - 419 363

Doppio Espresso Zakelijk en Webshop
Tel: 0513 - 820 138

(van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30-17.00 uur)

Doppio Winnaar AD koffietest 2008

Doppio Wint Jonge Ondernemersprijs 2010

doppio award 4

doppio award 6

doppio award 7

doppio award 8